Innehåll
Det finns många Anti-aging hudkrämer och serum som lovar oss en ungdomligare hud. Vissa nöjer sig med att säga att de ska minska risken för att ålderstecken ska visa sig, medan andra hävdar att de kan få redan existerande ålderstecken att minska eller försvinna helt.
Anti-aging krämer och serum bygger vanligen på en kombination av ett eller flera återfuktande ämnen + ämnen som sägs reducera hudens ålderstecken på andra vis än återfuktning.
När anti-aging produkter för huden började dyka upp i handeln marknadsfördes de huvudsakligen som produkter för kvinnor, men numera finns det även produkter som profilerar sig som unisex eller specifikt inriktar sig på den manliga delen av befolkningen.
Solskydd är en vanlig, och viktig, ingrediens i många anti-aging produkter som är avsedda för dagbruk. En lång rad vetenskapliga studier har slagit fast att solskador kan göra att ålderstecken börjar dyka upp extra tidigt. Det krävs inte att man blir så solskadad att man får symptom som rodnad, fjällningar och liknande för att huden ska påverkas av solskadan, utan det kan gå tämligen obemärkt förbi år efter år – tills man plötsligt börjar notera ålderrelaterade hudproblem och inte förstår vad det beror på. Solexponering ökar också risken för flera cancerformer i huden, så att skydda huden är verkligen att rekommendera. Det är viktigt att skydda sig mot både UVA och UVB
Acetyl hexapeptide-3 är en syntetisk peptid ingår i vissa anti-ageing produkter som sägs motverka rynkor. Den är ett fragment av SNAP-25, som är ett substrat av botulinumtoxin (“Botox”). Produkter med acetyl hexapeptide-3 brukar vara avsedda för att enbart appliceras i pannan och kring ögonen. Följ alltid tillverkarens rekommendationer.
En peptid är en molekyl där aminosyror sätts ihop med peptidbindningar så att de bildar korta kedjor.
Akronymen AHA står för Alpha Hydroxy Acid, det vi på svenska kallar för alfahydroxidsyra. Det finns många olika alfahydroxidsyror, och flera av dem är flitigt förekommande i anti-ageing produkter för huden.
A
HA används bland annat i hudvårdsprodukter som ska lösgöra döda celler från huden vid exfoliering.
När man börjar använda produkter med AHA är det inte ovanligt att huden initialt reagerar med att bli röd och irriterad, och viss flagning kan också förekomma. Det är mycket viktigt att följa tillverkarens instruktioner.
AHA kan göra huden extra solkänslig, och det är därför bäst att använda dessa produkter enbart på natten samt se till att använda en hög solskyddfaktor på dagtid (även om man har tvättat bort AHA-produkten vid morgonrengöringen).
Alla alfahydroxidsyror är vattenlösliga, och består av en karboxylsyra med en extra hydroxylgrupp fäst vid kolatomen intill karboxylgruppen.
Exempel på syror som är alfahydroxidsyror: mjölksyra, citronsyra, glykolsyra, äppelsyra, vinsyra.
Glykolsyra är en av de minst molekylerna i AHA-gruppen, vilket gör att den har extra lätt för att penetrera de övre delarna av huden och nå djupt ned. Den är också kapabel att lösa upp döda hudceller, och används därför både i kem-peelande produkter och i anti-ageing produkter som ska binda fukt djupt nere i huden.
BHA stårför Beta Hydoxy Acid, det vi på svenska kallar betahydroxisyra.
Det finns många olika betahydroxisyror, och vad de alla har gemensamt är att de är organiska föreningar bestående av en karboxylgrupp + en hydroxylgrupp skilda av två kolatomer.
Medan AHA (se ovan) är vattenlösliga syror, är BHA fettlösliga syror, vilket man givevis måste ta hänsyn till när man utformar hudkrämer och serum. BHA är bra på att tränga ned djupt i huden, och eftersom det är en fettlöslig syra kan den lösa upp talg.
En av de mest välkända betahydroxisyrorna inom skönhetsvärlden är salicylsyran, som förekommer i många ansiktskrämer och serum som marknadsförs som anti-ageing. Detta är en aromatisk karbolsyra som förekommer naturligt i många växter, bland annat i videsläktet Salix.
Akronymen EGF står för Epidermal Growth Factor. Detta är ett protein som förekommer naturligt i människokroppen och som har visat sig kunna stimulera celltillväxt och differentiering genom att binda sig till receptorn EGRF. Produktionen av EGF stimuleras av testosteron, ett hormon som finns hos både män och kvinnor.
EGF är vanligt i hudkrämer och serum som inriktar sig på att stimulera cellförnyelse och hudens produktion av kollagen, för att på så sätt försöka göra huden starkare och mer elastisk, vilket i sin tur motverkar linjer och rynkor.
Inom sjukvården i vissa länder används rekombinant mänsklig EGF för att behandla fotsår hos diabetiker.
Koenzym Q10 är en antioxidant som tillsätts till många hudvårdsprodukter i anti-ageing segmentet. Det är ett fettlösligt vitaminlikt koenzym som förekommer naturligt i mitokondrierna i den mäskliga kroppen, där det medverkar till cellandningen.
Eftersom koenzym Q10 är en stor molekyl är det svårt för den att penetrera djupt ned i huden.
Q10 kallas även för ubikvinon och ubikinon.
Kopparpeptiden GHK-Cu är en tripeptid med en stark affinitet för koppar (II). I människokroppen förekommer den naturligt i plasma, saliv och urin. När vi är i 20-årsåldern har vi kring 200 µg GHK-Cu per mililiter plasma, men halten sjunker med åldern och en genomsnittlig 60-åring har ungefär 80 µg/ml. Att tillföra GHK-Cu eller på något annat vis få upp mängden till ungdomliga nivåer hos äldre personer är därför något som det forskas kring, både inom sjukvården och i skönhetsvärlden.
Syntetiskt GHK-Cu har tagits fram och är numera en vanlig ingrediens i dyrbara skönhetskrämer och serum inom anti-ageing segmentet, särskilt i produkter som ska strama upp huden och motverka rynkor.
Nyligen publicerade studier har visat att GHK-Cu kan modulera hur flera olika mänskliga gener uttrycker sig, och moduleringen innebär vanligen att uttrycket går tillbaka till att vara hälsosammare.
Redan på 1980-talet upptäckte man att GHK-Cu stimulerade syntesen av kollagen i hudens fibroblastser och ökade ansamlingen av protein i hudsår på råttor. Vidare kunde man se att GHK-Cu stimulerar syntesen av ett enzym som är viktigt för nedbrytningen av hudproteiner, men också stimulerar syntesen av ett ämne som begränsar denna nedbrytning.
1994 publicerades en studie som visade att en gel med 2% GHK-Cu ökade andel sårslutning hos patienter med diabetes från 60.8% till 98.5%. Samtidigt minskade andelen infektioner från 34% till 7%.
Niacinamid är en aktiv form av vitamin B3. Det ingår ofta i anti-ageing krämer och anti-ageing serum som ska motverka att huden förlorar sin elasticitet.
Retinoider är vanligt förekommande i anti-ageing produkter för huden, särskilt i sådana som utger sig för att kunna reducera fina linjer i ansiktet. Retinoiderna är en grupp närbesläktad ämnen som alla fungerar som vitamin-A i människokroppen.
Vitamin-A fyller många viktiga funktioner i kroppen, bland annat behövs denna vitamin för kroppens reglering av celltillväxten i överhuden (epidermis).
Ren retinol, även känd som vitamin A1, är en alkohol och har den kemiska formeln C20H30O. Molekylen är mycket liten och kan penetrera djup ned i huden.
I hudvårdsprodukter inom segmentet anti-ageing är retinyl palmitat (även kallat retinol palmitat och vitamin-A palmitate) en av de vanligast förekommande av retinoiderna. Retinyl palmitat är en ester bestående av retinol och palmitinsyra. Den kemiska formeln är C36H60O2.
Tretinoid är en mycket kraftfull retinoid som huvudsakligen förekommer i receptbelagda läkemedel mot allvarlig akne och pigmentfläckar. Tretinoid är en syra, och den kemiska formeln är C20H28O2.
Krämer med retinoider kan ha en stark effekt på huden – både positiv och negativ. Att bara kladda på med krämer och serum som innehåller retinoider utan att sätta sig in i vad det innebär är inte att rekommendera. Följ alltid tillverkarens instruktioner och kombinera inte med andra hudvårdsprodukter utan att först säkerställa att det är okej. Kontrollera alltid i förväg om produkten bara ska användas på natten eller om det är okej att exponera huden för solljus under behandlingen.
Ett bra säkerhetstänkande blir extra viktigt för serum och krämer med en mycket hög andel retinoider. Vissa anti-ageing produkter på marknaden har bara ytttepyttesmå mängder retinoider i sig, mest för att kunna använda ordet i sin marknadsföring, och har man testat den typen av produkter är det lätt att vaggas in i den falsk känsla av säkerhet och tro att alla hudvårdsprodukter med retinoider är harmlösa och kan användas hur som helst.
Även om man följer tillverkarens instruktioner är det vanligt med rodnad och torrhet, särskilt i början av behandlingen.
Askorbinsyra, även känd som C-vitamin, är en organisk syra och antioxidant. Den är en vanlig ingrediens i serum och krämer avsedda att förebygga rynkor. I högre doser har askorbinsyra också en peelande och blekande effekt. Askorbinsyra är vattenlöslig.
Det vi i dagligt tal kallar för vitamin E är en grupp av åtta olika fettlösliga ämnen som alla fungerar som vitamin E i kroppen. Fyra av demär tocoferoler medan de andra fyra är tocotrienoler. I människokroppen behövs vitamin E för att reducera peroxylradikaler till lipida hydroperoxider.
Den mest studerade av de åtta ämnena är alfatokoferol, och den är också en vanlig ingrediens i många hudkrämer och serum som sägs förebygga hudens ålderstecken. Alfatokoferol är en antioxidant som skyddar kroppsfettet från att härskna. Den kan också hjälpa till att göra blodkärlen starkare och öka syrehalten i blodet, vilket har många positiva effekter på vår hälsa.