Innehåll
En bra dagkräm ska klara av att göra flera saker samtidigt. Under dagen ska den skydda huden mot det den utsätts för – kyla, vind, värme, damm, avgaser, solstrålning, etc. Den ska samtidigt återfukta huden, och för vissa hudtyper krävs ytterligare egenskaper, till exempel antibakteriella faktorer som minskar risken för att finnar bildas under dagen.
Om man använder smink lägger man på dagkrämen först och sminked därefter, så då blir det också viktigt att välja en dagkräm som fungerar bra ihop med det smink man vill använda.
När vi talar om dagkräm menar vi vanligen en kräm som appliceras i ansiktet och på halsen, eventuellt också en bit ned på bröstet om den delen av huden inte ska skyddas av kläder under dagen. För ögonområdet och läpparna är det vanligt att använda en annan dagkräm än för resten. Har man blandhy med en oljig och oren t-zon kan man eventuellt behöva en sorts dagkräm just där och en annan sort för resten av ansiktet och halsen.
Om man är aktiv på natten och sover på dagen kan man behöva använda dagkräm på natten och nattkräm på dagen. Solskydd brukar dock vara mindre nödvändigt nattetid.
De flest av oss har inte oceaner av tid tillgängligt för hudvård på morgonen, så det är smart att välja en dagkräm som går in snabbt i ansiktet. En sådan kräm kan man också fylla på med under dagen vid behov utan att det känns som ett alltför stort projekt.
Solskyddsfaktor är en viktig aspekt av dagkrämen eftersom solstrålning kan orsaka allt från ålderstecken till hudcancer.
Tänk på att du behöver solskydd även molninga dagar. Det är inte ovanligt att uppemot 80% av solens strålar lyckas tränga igenom molnen. Du kanske inte får några akuta symptom på brännskador, men solstrålningen en molning dag kan ändå vara tillräcklig för att påverka huden negativt över tid.
Bra dagkrämer brukar har hög solskyddsfaktor; SPF 30 eller mer. Det är viktigt att dagkrämen skyddar mot både UVA och UVB. UVC behöver man däremot inte oroa sig för här nere på jorden.
Huden i ansiktet är extra tunn och känslig, och solkräm som är avsedd för att användas på resten av kroppen är sällan ideal för ansiktshuden och halsen. Det kan funka in nödfall, men många individer får problem med ansiktshuden – till exempel i form av finnar – efter att ha applicerat vanlig solkräm där. Dessutom är utbudet av ansiktskrämer med solskydd så mycket större än utbudet av vanlig solkräm, så man kan enklare hitta en produkt som stämmer med exakt den hudtyp och de behov man har för ansiktet.
För de flesta av oss är huvud, hals och händer delar av kroppen som utsätts för solljus varje dag, året runt, och det är också där man vanligen ser de första ålderstecknen dyka upp. Därför kan det vara värt att lägga lite mer pengar på att skydda just dessa områden med krämer av extra hög kvalité.
Solen skickar ut flera olika sorters strålar, inklusive infraröda strålar (IR) och ultravioletta strålar (UV). De ultravioletta strålarna kan vidare delas in i UVA, UVB och UVC. UVC når inte jordytan eftersom de absorberas av ozonlagret.
Att använda en dagkräm som ger bra skydd mot UVB och dåligt skydd mot UVA är alltså riktigt farligt, eftersom du kanske inte ens märker att du utsätts för alldeles för mycket solsken. Är man helt utan solskyddsfaktor känner man i alla fall av de symptom som UVB ger upphov till och kan söka sig till skuggan.
Det korta svaret är ja. Oavsett om du alltid har mycket melanin i huden eller om du frambringat det genom solexponering är det bra att skydda huden i ansiktet med solskyddsfaktor. Utan solskydd ökar risken för ålderstecken (linjer, rynkor, pigmentförändringar, etc) och cancer.
Studier visar att vår benägenhet att få rynkor i ansiktet beror på en kombination av gener och livsstilsfaktorer. Våra gener styr till circa 60% och detta kan vi ju inte göra så mycket åt, men de övriga 40% är sådant som vi själva kan påverka – till exempel kost, rökning och solexponering.
När huden utsätts för solens strålar innebär det att cellerna skadas av oxidativ stress, vilket i sin ur ökar risken för linjer och rynkor.
Solstrålning ökar också risken för pigmentfläckar (lentigo solaris) eftersom huden försöka skydda sig mot solen genom att bilda mer pigment. Hög solskyddsfaktor minskar risken för att pigmentfläckar ska uppstå och gör det också mindre troligt att befintliga fläckar ska bli ännu mörkare.
En dagkräm med solskyddsfaktor ska helst smörjas in minst 30 minuter innan man går ut i solen. Detta för att den ska hinna få full effekt.
Det är väldigt lätt att råka glömma bort att smörja in öronen, och det kan göra väldigt ont att bränna dem i solen.
Ögonlock och den tunna och känsliga huden kring ögonen kan behöva en särskild kräm istället för att man smörjer in med den vanliga dagkrämen där.
Huden kring ögonen är ofta den första att avslöja hur vi mår och det krävs inte mycket för att den ska bli svullen, puffig, mörk, etc. Ögonområdet är också mycket känsligt för sol och ett typiskt ställe för tidiga ålderstecken att visa sig i ansiktet.
Jämfört med resten av ansiktet är ögonområdets hud är extra tunn och porerna är mindre. Detta är något som seriösa tillverkare av ögonkräm för dagbruk tar hänsyn till, bland annat genom att inkludera molekyler som är små nog att tränga in i de små porerna. De brukar också vara varsamma med ingredienserna så att det inte ska svida i ögonen om man råkar få lite kräm i ögat.
Obs! När du smörjer in ögonområdet, gnugga inte utan dutta bara lätt.
Ögonkrämen ska ha hög solskyddsfaktor och vi rekommenderar att du dessutom kombinerar med rejäla solglasögon, särskilt när solen är stark. Själva ögat behöver precis som huden skyddas mot solens strålar, bland annat för att förebygga starr, och i ögat går det ju inte att smörja på solskydd. Använd solglasögon som är certifierade och skyddar mot både UVA och UVB.
För den känsliga huden på och kring läpparna duger det ofta inte med den vanliga dagkrämen, utan man behöver skaffa en produkt som är avsedd för just läpparna.
Här är några andra tips:
BB-cream är inte det samma som dagkräm, men vissa individer använder BB-cream dagtid istället för vanlig dagkräm. (Det går också att använda både dagkräm och BB-cream.)
BB står för Blemish Balm eller Blemish Base, och är som en kombination av dagkräm + concealer + primer.
En bra BB cream ska alltså inte bara fungera som dagkräm (återfuktning, solskydd, etc) utan också jämna ut din hudton, korrigera mindre skönhetsfel, och förhöja hudens lyster. Jämfört med en klassisk foundation är en BB cream inte lika tung.
BB cream blev riktigt stort i flera asiatiska länder innan bruket började sprida sig till resten av världen.
CC cream är en vidareutveckling från BB cream. CC står för Colour Control eller Colour Correct, och CC cream påminner mycket om BB cream fast är mer täckande. CC cream inte dock riktigt lika täckande som en klassisk foundation.
Många använder CC cream istället för att göra kombon dagräm + färgutjämnande primer.
DD Cream = Daily Defense Cream
Det här är en BB cream där extra mycket fokus har lagts på att skydda huden och förebygga + reducera ålderstecken. Det var i de avgasfyllda storstäderna, särskilt i Asien, som DD cream slog igenom på bred front.
En DD Cream innehåller ofta en mycket hög solskyddsfaktor, och är också bra på att skydda mot smuts och föroreningar i luften.
Precis som BB cream kan DD cream jämna ut din hudton och dölja mindre skönhetsfel.
DD cream appliceras innan man sminkar sig. Den kan användas som primer under en vanlig foundation om man behöver dölja något som DD-krämen i sig inte klarar av att täcka.