Nattkräm

Innehåll

En nattkräm applicerar man efter att man rengjort huden på kvällen, och sedan får den verka hela natten till morgonen.

Bäst i Test nattkräm

Bäst i Test 2019

Peter Thomas Roth

mega rich intensiv
Mega rich intensive anti-aging cellular creme från Peter Thomas Roth är en mycket bra och lättapplicerad nattkräm. Krämen hjälper till att återfukta och reparera hden.

Köp här

Bäst i Test: Budget

Essential care pure cream

essential care pure cream
Detta är den bästa billiga nattkräm vi har hittat. Babor essential care pure cream intense är mycket bra på att återfukta huden utan att täppa igen den.  Bra om du har problem med finnar

Köp här

Bäst i test lyx

Biotec skin energising night

 Elemis biotec skin energising night
Elemis biotec skin energising night är en mycket bra nattkräm somstärker hudens barrier och ger dig  mjuk len hud. Skyddar huden mot skador i vardagen.

Köp här

Rekommenderad

Decleor night essence

Decleor night essence
Decleor night essence ger din hud en effektiv vårdande behandling. Behandlingen innehåller stora mängder vitaminer, mineraler och essentiella oljor.

Köp här

Varför är det bra att ha en särskild nattkräm istället för att smörja in sig med sin dagkräm?

På natten kan vi fokusera helt på att reparera huden

En dagkräm måste fungera ihop med den aktiva delen av vårt dygn, medan sådana krav inte ställs på en nattkräm. En dagkräm ska helst absorberas snabbt på morgonen, och den ska bara synas indirekt genom att ge huden bättre lyster. Med en nattkräm behöver vi inte ta hänsyn till sådana faktorer. Om den nattkräm som vårdar din hud allra bäst visar sig vara en tjock krämig algfylld japansk mirakelkräm som får dig att se grön ut medan den är på så är det inga problem – det viktigaste är att den fungerar, inte hur du ser ut medan du sover. (Såvida du inte har en partner som får mardrömmar av att sova intill det lilla gröna japanska monstret.) Med sin nattkräm kan man därför gå all-in och våga göra de lite galna valen om det är de som är optimala för huden.

Sömn och vila – en nödvändighet för många funktioner i kroppen

När vi sover sker en lång rad vårdande processer i kroppen som inte sker så länge vi är vakna och aktiva. Detta bör man ta hänsyn till, och välja en ansiktskräm som är utformad för att stödja huden i dessa återhämtande och reparerande processer.

Vissa processer kräver inte att vi sover, utan det räcker med att vi är riktigt avslappnade. Att varva ned med ett bad, dämpat ljus och lugnande musik kan till exempel få oss att växla över från kroppens ”aktivitets-läge” till ”restaurations-läget”. I sådan situationer kan man också ha stor nytta av en nattkräm.

Kort sagt; kvällen och natten är tid då vi återhämtar oss och huden får chans att reparera sig efter att ha utsatts för torr luft, sol, vind, kyla, avgaser, smuts, stekos, osv. under dagen. Detta bör vi uppmuntra genom att använda en nattkräm som är särskilt anpassad för att stödja dessa processer.

På natten är det okej att vara lite kladdig

Generellt sett brukar nattkrämer ofta ha en högre fetthalt vilket kan göra underverk för vissa hudtyper. Många väljer bort dagkrämer med hög fetthalt, eftersom de inte gillar den känsla de ger. Under natten har man inte samma krav på att huden ska kännas lätt och fräsch – det är okej om den känns inpackad så länge man vet att det är för att den ska få chans att återhämta sig.

En dagkräm måste vara mer skyddande

Gererellt sett utsätter vi vår hud för mer påfrestningar under dagen än under natten. En bra dagkräm kommer därför att vara inriktad på att skydda huden mot väder och vind, avgaser, med mera. Extra viktigt är det att ha en hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA och UVB.

När man konstruerar en nattkräm behöver man inte på samma sätt fokusera på skydd, utan man kan istället lägga fokus på att få fram en kräm som på bästa sätt hjälper till att vårda och reparera huden, och i förekommande fall också behandla hudproblem, till exempel akne, torrhet eller pigmentfläckar.

Detta är en av anledningarna till varför det är svårt att ta fram en ansiktskräm som är perfekt för både dagtid och nattetid; det blir lätt så att tillverkaren tvingas kompromissa och göra en kräm som är okej, men inte ideal, för både dagbruk och nattbruk.

Ingen risk för solskador på natten

Som nämnts ovan ska en dagkräm helst innehålla solskydd, vilket inte är nödvändigt för en nattkräm.

Värt att veta är också att det finns nattkrämer som innehåller ämnen som gör huden extra känslig för sol, ämnen som absolut inte bör förekomma i dagkrämer. Det går bland annat att köpa nattkrämer som innehåller visa syror som kan han en fantastiskt positiv effekt på vissa hudproblem om man låter dem verka i mörkret, men som absolut inte bör användas ute i solskenet eftersom de ökar risken för bland annt solsveda och pigmentfläckar.

En nattkräm behöver inte vara kompatibel med smink

Om du använder smink på dagtid behöver din dagkräm fungera ihop med dessa produkter. För en nattkräm finns inte några sådana krav, vilket ger dig större valfrihet. Du kan välja nattkräm helt baserat på hur bra den vårdar huden.

När ska jag applicera nattkrämen?

En nattkräm appliceras efter att man har rengjort huden på kvällen.

Om du vill använda andra produkter, till exempel nattserum, är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner för när i kedjan nattkrämen ska appliceras.

Samma märke eller ej?

Generellt sett brukar man rekommendera att man väljer en dagkräm och nattkräm från samma tillverkare som specifikt är utformade för att komplettera varandra. På så vis får man en sammanhängande och uttänkt 24-timmarsbehandling av huden.

Denna rekommendation är dock inte något som är hugget i sten. Ibland behöver man våga experimentera för att se vad som är rätt för just den egna huden.

Olika nattkrämer för olika behov

Vår huds behov varierar över tid och kan påverkas av många olika faktorer. Vissa personer behöver därför ha mer än en nattkräm och växla mellan produkterna i enlighet med hur huden känns och vad den utsätts för.

Det är till exempel inte ovanligt att använda en särskild typ av nattkräm under den mörka och kalla delen av året då huden exponeras för kyla, luften tenderar att vara torrare och vi spenderar mer tid i uttorkande inomhusmiljöer.

På samma vis kan man behöva växla till en annan sorts nattkräm under en period då huden utsätts för ovanligt mycket stark sol, salta bad och klorerade pooler än resten av året.

Hormonella variationer kan också påverka huden och dess behov. Menstuationscykelns variationer kan förändra huden, och det samma gäller för graviditeter och läkemedelsbehandlingar som innehåller hormoner eller påverkar kroppens egna produktion av hormoner.

Ålder är givetvis också en faktor som påverkar vår hud, och det är många som har helt andra behov av nattkräm vid 50 års ålder jämfört med hur det var när de var 40 år, 30 år och 20 år.

Nattserum

Serum är något som slagit igenom på bred front under de senaste åren, men var där det för något? Sanningen är att en tillverkare kan kalla sin produkt serum oavsett vad den innehåller, så det gäller att läsa etiketten för att få reda på vad produkten innehåller, hur den ska användas och vad den (förhoppningsvis) kan åstadkomma för din hud.

Generellet sett kan serum delas in i två grupper: vattenbaserade serum och oljebaserade serum.

  • Vattenbaserade serum ska normal appliceras när huden är rengjord och har hunnit torka något, innan man applicerar ansiktskrämen. Detta eftersom vattenbaserade serum vanligen innehåller verksamma ämnen som består av mycket små molekyler som kan tränga ned djupt i huden och verka där, under den skyddande ansiktskrämen.
  • Oljebaserade serum brukar istället appliceras efter att man har applicerat ansiktskrämen. Detta eftersom oljan kan tränga igenom fuktighetsgivande ansiktskrämer men inte tvärt om. Oljebaserade serum innehåller ofta något större molekyler som inte tränger ned lika djupt som de i vattenbaserade serum.

Nattserum och dagserum

Precis som det finns dagkrämer och nattkrämer för ansiktet finns det dagserum och nattserum. Säkrast är att följa tillverkarens rekommendationer; ett serum avsett för nattbruk kan till exempel innehålla ingredienser som kan skada huden om de utsätts för solsken.

Använd samma serie

Vill man göra en fullständig skönhetsrutin inför natten med toner, nattserum, nattkräm, osv kan det vara praktiskt att köpa alla produkter ur samma hudvårdsserie så att de verkligen är anpassade för att användas ihop med varandra. Dels kan de komplettera varandra bättre, dels minskar risken för att de olika ämnena reagerar med varandra på något oväntat och oönskat vis.

Annorlunda vanor

Om man är aktiv på natten och sover på dagen kan man behöva använda skyddande dagkräm på natten när man är aktiv och vårdande nattkräm på dagen medan man sover. Solskydd brukar dock vara mindre nödvändigt nattetid. Tänk också på att vissa nattkrämer absolut inte ska utsättas för solljus, så om du har sovit på förmiddagen och ska ut på eftermiddagen när solen fortfarande skiner ska nattkrämen tvättas bort innan du går ut i solen.

Att ha en annorlunda sömncykel än normen gör det knepigare att välja ansiktsprodukter och man får lägga ned lite extra studier på att få det rätt. Konsultera gärna en expert för råd och stöd.

24-timmarskrämer (dygnskräm)

24-timmarskrämer är avsedda att användas dygnet runt. Detta innebär flera begränsningar när tillverkaren blandar till krämen. Det går ju till exempel inte att ha i en enda ingrediens som ökar risken för solskador när man är ute i solen (vilket är vanligt i många renodlade nattkrämer).

Vidare måste 24-timmarskrämen vara så lätt, icke-kladdig och snabbabsorberad att konsumenterna är okej med att använda den på dagtid, och dessutom ska den helst också fungera bra ihop med smink, annars faller en stor del av de potentiella köparna bort. Samtidigt kommer konsumenten att förvänta sig att 24-timmarskrämen ska ha de djupgående, vårdande och reparerande egenskaper som en bra nattkräm har.

Allt detta kompromissande leder ofta till att tillverkaren skippar solskyddsfaktorn eller bara erbjuder en låg solskyddsfaktor. Det är därför viktigt att noga kontrollera exakt SPF innan du köper en 24-timmarskräm. I vissa fall måste man komplettera med separat solskyddskräm för ansiktet, men då faller ju bekvämligheten med att bara behöva ha en hudkrämsburk i badrumsskåpet bort.

Generellet sett brukar 24-timmarskrämer fungera bra tills man börjar komma upp till circa 25 års ålder (de individuella variationerna är stora). Därefter brukar man börja villa ha ut mer av sin nattkräm än vad en 24-timmarskräm kan erbjuda.

För vissa personer, även efter 25 års ålder, fungerar kombinationen 24-timmarskräm + nattserum nattetid väldigt bra, fast då har man ju återigen skaffat sig två produkter på badrumshyllan och skulle lika gärna kunna använda separat dagkräm och nattkräm.